Engril.com

Today's Stories Tomorrow's History

Arts Entertainments

Senad Bašić nije mogao prisustvovati dodjeli filmske nagrade u Mostaru: “Žao mi je”

GLUMAC Senad Bašić nagrađen je na 17. Mostar Film Festivalu (MOFF) za najbolju mušku ulogu u filmu Pave Marinkovića hrvatsko-austrijske-BiH koprodukcije Bosanski lonac.

Tim je filmom ujedno i otvoren 17. Mostar film festival – festival filmske glume, a u natjecateljskom dijelu programa prikazano je šest filmova, stoji u priopćenju. Jelena Kordić Kuret osvojila je nagradu za glavnu žensku ulogu u filmu Najsretniji čovjek na svijetu Teone Strugar Mitevski, manjinske hrvatske koprodukcije. 

Žiri u sastavu Branka Bešević-Gajić, Anila Gajević i Amira Kudumović nagradu “Stablo ljubavi dodijelio je Senadu Bašiću za ulogu neuspješnog bosanskog pisca kojem prijeti deportacija iz Austrije, ako ne dokaže da je pridonio austrijskom kulturnom životu.

Redatelj i scenarist filma Pavo Marinković izjavio je da je svaki redatelj sretan i ponosan kad mu glavni glumac osvoji glumačku nagradu. “Iza nas su veliki festivali u Goi, Sarajevu i Tallinu, uspješna kino distribucija u tri zemlje, a ova nagrada mala je kruna za kraj godine”, dodao je.

Nagrada glavnom glumcu na Mostar Film Festivalu još je jedno u nizu priznanja iskazanih filmu Pave Marinkovića. Nakon premijere na Sarajevo Film Festivalu, film je uvršten u Sekciju Fokus: Srbija i susjedi, međunarodnog filmskog festivala Tallin Black Nights Film Festival, Sekciju Vizije istoka, u sklopu Arras Film Festivala, kao i u natjecateljski program austrijskog filmskog festivala Filmfestival Radstad. 

Bosanski lonac imao i afričku premijeru

Bosanski lonac imao je i afričku premijeru na Festivalu Autorskog Filma Rabat, a uvršten je i u natjecateljski program prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Indiji (IFFI Goa), gdje je konkurirao za najpoželjniju nagradu festivala, Zlatnog pauna.

Osim Senada Bašića, u Bosanskom loncu, uz ostale, glume Bruna Bebić, Goran Grgić, Admir Glamočak, Brigit Stöger, Andreas Kiendl te dobitnik nagrade za najboljeg europskog glumca Zlatko Burić.

Direktor fotografije je Peter Roehsler, koji je ujedno i koproducent filma. Montažer je Dubravko Slunjski, scenograf Burkahard Stuhlecker, kostimografkinja Gordana Rapić, majstorica maske Ana Bulajić-Črček, skladatelj Teg Regklis, a glavni producent filma je Stanislav Babić (Telefilm).

Film je nastao uz potporu HAVC-a, Cine Art Štajerske, Eurimagesa, Film Commissiona Graz, EACEA Medije, HRT-a i Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

Senad nije mogao prisustvovati dodjeli filmske nagrade

Inače, Senad Bašić nije mogao prisustvovati dodjeli nagrade na Mostar Film Festivalu te se oglasio i srdačno zahvalio.

“Zahvaljujem se Mostar Film Festivalu i ovogodišnjem žiriju što su meni dodijelili nagradu za ulogu u filmu Bosanski lonac u režiji Pave Marinkovića. Žao mi je što nisam fizički prisutan s vama da zajedno proslavimo nagrađene i kraj festivala, ali se nadam da ćemo zato imati još prilika. Sve vas voli Senad Bašić”, poručio je glumac u videu. Obožavatelji su mu poželjeli brz oporavak.

Glumac je ranije ove godine progovorio o svojoj borbi s bolesti i oporavku. Borio se s teškom bolesti zbog koje je bio i u bolnici te je podvrgnut operativnom zahvatu. 

“Imao sam probleme, imao sam operacije, sad se vraćam. Ide to sporije, ja sam malo stariji čovjek, ali ide… Dobro je, zasad sam zadovoljan”, kazao je glumac za Avaz. Bolest mu je utjecala i na glas, koji je vrlo bitan u njegovoj profesiji, ali onda se i to stabiliziralo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *