Engril.com

Today's Stories Tomorrow's History

Arts Entertainments

Peterostruki oskarovac Alfonso Cuarón dolazi u Hrvatsku, evo i zašto

ALFONSO Cuarón, meksički filmski redatelj, scenarist, producent i montažer, na Slano Film Days će u neformalnom, prijateljskom okruženju podijeliti svoje bogato profesionalno iskustvo, ali se zasigurno i inspirirati uz mlade regionalne talente: redatelje, glumce i snimateljice.

Dobitnik Zlatnog lava i peterostruki osvajač Oscara, jedan je od najboljih i najsvestranijih redatelja današnjice, a osim filmova Roma (2018.) i Gravitacija (2013.), koji su mu donijeli tri, odnosno dva Oscara, u Cuarónovoj biografiji ističu se i filmovi Djeca čovječanstva (2006.), Harry Potter i zatočenik iz Azkabana (2004.), I tvoju mamu također (2001.), Velika očekivanja (1998.) i Mala princeza (1995.).

Kao producent, Cuarón je sudjelovao u nastajanju brojnih filmova, uključujući kratki film Le Pupille (2022.) Alice Rohrwacher, nominiran za Oscara. Uskoro će svjetlo dana ugledati i najnoviji projekt Cuarónove producentske kuće Esperanto Filmoj – serija Disclamer, u kojoj su uloge ostvarili dobitnici Oscara Cate Blanchett i Kevin Kline, te za Oscara nominirani Sacha Baron Cohen, Kodi Smith-McPhee i Lesley Manville.

Pridružit će mu se renomirani filmski autori

Cuarónu će se na Slano Film Days pridružiti i renomirani filmski autori: Paweł Pawlikowski, Ruben Ostlund, Michel Franco i Juho Kuosmanen, voljeni od publike, hvaljeni od kritike, te nagrađivani na najrelevantnijim svjetskim filmskim festivalima, a koje s organizatorom i autorom koncepta Slano Film Days Mirom Purivatrom veže dugogodišnja profesionalna suradnja, ali i prijateljstvo.  

Glavni program Slano Film Days za redatelje, glumce i snimateljice održavat će se u prostorijama Admiral Grand Hotela, a posjetitelje očekuju i večernje projekcije nagrađenih filmova gostujućih svjetskih autora. Prva filmska projekcija, na samu večer otvorenja, održat će se na centralnom trgu u Slanom, dok nas ostale projekcije očekuju u ljetnom kinu Slano Film Days, u vrtu Vile Riva, gdje će se organizirati i neformalna druženja svih sudionika i gostiju Slano Film Days.

Slano Film Days održat će se u Slanom i na Elafitskim otocima od 18. do 22. lipnja 2024.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *